Auto kopen

Het kopen van een auto is een belangrijke stap voor veel mensen. Maar welke keuzes heb je nou in het kopen van een auto?

Nieuwe auto kopen

Veel mensen zweren erbij. Een auto nieuw kopen en volledig naar wens samen te stellen. Denk aan kleur, handgeschakelde of automatische versnellingsbak, type motor type en andere opties zoals bekleding en navigatie. Het voordeel is dat je een nieuwe auto rijdt die volledig aan je eigen wensen en verwachtingen voldoen. De opties zijn namelijk eindeloos. Natuurlijk betaal je er ook wat meer voor en is de afschrijving in het eerste levensjaar van je auto het grootste. Echter zullen de veel mensen dit graag over hebben voor het gevoel dat het bezitten van een nieuwe auto met zich mee brengt. Verder kan het wel vervelend zijn dat met name de populaire modellen nogal een lange levertijd kunnen hebben. Het duurt dus langer voordat je kunt rijden in je nieuwe auto.

Occasion kopen

Het kopen van een occasion (oftewel een twee hands auto) is een andere tak van sport. Je bent beperkt tot het aanbod dat op dat moment op de markt is. Meestal zoek je de markt af totdat je een auto vindt die (enigszins) aan jou wensen voldoet. De vervolgstap is dat je gaat kijken en/of een proefrit gaat maken. Op dat moment beoordeel je de volledige auto met alle opties. Teven beoordeel je de verkoper (van een particuliere verkoper mag je minder expertise verwachten dan van bijvoorbeeld een gerenommeerde merk dealer). Ben je er over uit dat deze auto wat voor je is dan moet je ook nog een prijs bepalen. Gelukkig zijn steeds meer handelaren transparant over de prijs. Maar er bestaan natuurlijk legio voorbeelden waarbij er nog veel ruimte is tussen de vraagprijs en het uiteindelijke bod waarvoor de auto weg kan.

Occasion in Duitsland kopen

Het importeren van een auto (vaak uit Duitsland) neemt in populariteit toe. Vooral Nederlandse en Duitse bedrijven die aan de grens gevestigd zijn ontdekken ook een markt aan de andere kant van de grens. In de praktijk zie je twee verschijningsvormen. De eerste waarbij je zelf een auto zoekt meestal via internet (In Duitsland is Mobile.de een veel gebruikte auto zoek site) maar je kunt ook gewoon langs gaan als je dat prettig vind (en de afstand te doen is). Vervolgens geeft je een gespecialiseerd bedrijf de opdracht om te auto te importeren. De kosten hangen af van de aanschafprijs, de import kosten en het aantal kilometers dat de auto getransporteerd moet worden.

Er zijn ook bedrijven waar je een soort van zoekopdracht kunt plaatsen. Je geeft dan je wensen aan en zij gaan op zoek naar een auto (of meerdere auto's) die wordt aangeboden. Je beoordeeld het aanbod (vaak met een totaalprijs) en je geeft opdracht tot aanschaf en import.

Een geimporteerde auto heeft over het algemeen een betere prijs / kwaliteit verhouding dan een auto van de Nederlandse markt. Veel Duitse auto's hebben vanuit de fabriek meer opties mee gekregen. Verder is met name het aanbod van Duitse merken erg groot (Mercedes, BMW, Volkswagen, AUDI, Opel, etc). Een groot nadeel is dat je vaak een auto moet selecteren op basis van foto's.